Tryggere MX-baner

Det er ingen tvil om at motocross er ekstremsport. Utøvere tøyer fysiske grenser og utsetter seg selv for skaderisiko, særlig når de gjør akrobatikk i luften. Det er litt av det som gjør motocross så spennende å følge med på, og enda mer spennende å drive med. Adrenalinrushet er helt spesielt, men alvorlige ulykker er medaljens bakside. Knall og fall forekommer, men det finnes heldigvis de som ønsker å gjøre noe med skadestatistikken.

Medlemsklubber innen Norges motorsportforbund (NMF) har rettet søkelyset mot utformingen av motocrossbaner, med et håp om å finne løsninger for alle brukergrupper som benytter seg av disse. Baner skal ideelt kunne passe til alle ulike nivåer, samt ikke være vanskelige å vedlikeholde. Dette er lettere sagt enn gjort, men neppe umulig. Blant annet har AMX, som er medlemsklubb i NMF, samarbeidet med Greg Atkins. Han er nåværende trackmanager for Youthstream, og har dessuten konstruert VM-baner.

En lovende fremtid

Da han kom til Norge i februar 2020 samlet det seg representanter fra Eidskog MX (Lag-NM), NMK Elverum (NM Speedcross) og NMK Gardermoen (NM MX), som er årets arrangører av NM, samt Enebakk Motorsportklubb og NMK Follo som begge har baneprosjekter på gang. Atkins fortalte om egne erfaringer, ga ideer til layout på anleggene og kom med egne teorier om bygging av ulike utfordringer og hindere på banen. En befaring ble hold på NMK Gardermoens anlegg.

Det er ikke bare her hjemme at fokus på sikkerhet innen motocross har økt. Delegater fra Norge deltok på internasjonale møter i Stockholm om sikkerhet innen sporten rundt samme tid som Atkins besøkte Norge, og det er allerede bestemt at neste European Safety Meeting Motocross-møte vil holdes i Aten 2021. Dette lover bra for selve sporten, men mindre bra for såkalte «fail compilations» videoklipp som det finnes mye av på nettet i regi av motocrosskjøring. Når det blir tryggere å kjøre, skader vi oss tross alt mindre.