Konkurranser og racing

Hvert år tilbyr norske myndigheter unge i alderen 12 til 18 år å tilrettelegge skolen og sporten de utfører. Det gjelder også motocross. Det vil gjøre at utøverne både er mer forberedt på konkurranser og racing, og dessuten får et innpass i det store motocross-verden som fins der ute. Lærerne skal nemlig tilrettelegge for at eleven får konkurrert på sitt nivå. La oss se hvilke konkurranser som man kan delta i.

FMX og spenning for barn i alle aldre

FMX er en gren av motocross som består av en stilstudie i gigantiske hopp. Her skal man foreta backflip, tsunami og can man. Som regel ser man føreren snurre rundt i lufta med bare hendene som holder i styret. Fallhøyden er stor og sjansen for hard landing er til stede. I Norge må man få med seg NMK Sommer-cup som foregår i ulike klubber, og for eksempel Østlands-cup som arrangeres av klubbene i området.

Racing og supermotard

Supermotard er en ganske ny gren innenfor motocross og er en blanding av racing og MX. Her er det underlaget som gjelder, nemlig rundt 70 % andel asfalt og 30 % grus. Førerne må derfor beherske begge like godt, og bedre enn de andre. Er man veldig dyktig og litt heldig kan man delta i X-Games, slik som både André Villa og Ailo Gaup har klart. Racing og supermotard hører hjemme i en annen del av sporten, og kjøres på avstengte baner hvor den slags sport skal utøves. De fleste klubber med lukket bane har anledning til å arrangere slike konkurranser.

Dugnad og frivillighet

Norsk Motorsport er også avhengig av frivillige. Det jobbes i dugnadsånd for å bygge baner, servere kaffe og vafler, få inn midler til å skaffe lisenser og gode tilbud. Kanskje er denne siden av sporten like interessant. Tiden er snart inne for å ta et valg, om å bli den neste store FMX-føreren eller å bli en engasjert leder som samler folk rundt sporten.