VM i speedway

VM i speedway ble holdt årlig i ulike land mellom 2001 og 2017. Konkurransen erstattet i 2001 det som tidligere het Speedway World Team Cup, og etter 2017 ble VM erstattet med det nye Speedway of Nations, som det heter nå. Formatet mellom de tre ulike konkurransene ligner, men det finnes en del forskjeller.

Speedway World Team Cup

Denne konkurransen ble holdt for første gang i 1960. Mellom 1960 og 1985 bestod hvert lag av fire kjørere og en reserve. Her var det kvalifiseringsrunder fulgt av en siste runde hvor vinneren ble kåret etter antall poeng i siste runde. Med årene ble enkelte regler byttet ut med andre, før vi i 2001 fikk det vi kan kalle VM i speedway, eller Speedway World Cup.

Speedway World Cup

I årene VM fantes var det snakk om en ukelang turnering. Totalt var det 9 landslag som deltok, og som alle kjempet om å kvalifisere seg til finalen. Vinnerlaget kunne ta med seg Ove Fundin-trofeet, som hadde navnet sitt fra en av de største legendene innen sporten. Blant de som rakk å ta gull i VM, finner vi Rune Holta.

Speedway of Nations

VM slik vi kjenner det i dag heter Speedway og Nations, og nå er det totalt 15 lag som deltar. Konkurransen motto er «No brakes, no gears, no fear». Først i 2018 så Speedway of Nations dagens lys, og det blir spennende å se hvilke land som kommer til å dominere sporten fremover. Både i 2018 og 2019 ble konkurransen vunnet av Russland. I skrivende stund har ikke konkurransen for 2020 funnet sted enda, og det er foreløpig uvisst om det blir noen endringer, eller om det blir noe av i det hele tatt, grunnet koronaviruset.

Uansett smører vi oss med tålmodighet og venter i spenning på neste store internasjonale speedway-konkurranse, hva enn de måtte finne på å kalle den!